Laisvosios ekonominės zonos Lietuvoje

Lietuvoje yra dvi laisvosios ekonominės zonos, išdėstytos ekonomiškai svarbiuose šalies regionuose. Laisvosios ekonominės zonos turi sukurti palankias sąlygas verslo plėtrai, suteikiant paruoštus veiklai plotus su išvystyta materialine ir teisine infrastruktūra, papildomomis paslaugomis ir mokesčių lengvatomis.

Klaipėdos LEZ yra multimodalinio transporto centro tinklo dalis. Jos dydis – 400 hektarų.

Klaipėdos LEZ užima strateginę vietą, kuri idealiai tinka kompanijoms, siekiančioms perkelti ar plėsti gamybą, sukurti skirstymo centrus bei minimizuoti logistikos problemas.

Kauno LEZ yra antrajame pagal dydį Lietuvos mieste ir viename iš didžiausių Baltijos šalių pramonės centrų. Planuojama, kad Kauno LEZ taps viena iš didžiausių laisvųjų ekonominių zonų Baltijos šalyse. Jos dydis – 500 hektarų.

Norint gauti teisę dirbti Lietuvos LEZ reikia atlikti ne mažesnę nei 1 mln. Eurų investiciją į Lietuvos ekonomiką (kompanijos kapitalizacija – aktyvai ir apyvarta, turi būti ne mažesni nei 1 mln. Eurų).

Laisvosiose ekonominėse zonose skatinamas sekančių komercinių veiklų vystymas: dujų, vandens ir elektros energijos tiekimas; statyba; mažmeninė ir didmeninė prekyba; viešbučių ir restoranų verslas; transportas ir logistika; nekilnojamojo turto verslas; švietimas ir sveikatos apsauga; leidybos verslas; aptarnavimo sferos verslas; tabako gaminių gamyba.

Laisvosiose ekonominėse zonose nėra pelno mokesčio pirmus 6 veiklos metus ir taikoma 50 procentų lengvata pelno mokesčiui sekančius 10 metų. Žemės mokesčiui visą veiklos laiką taikoma 50 procentų nuolaida. Netaikomas dividendų mokestis užsienio investuotojams bei nekilnojamojo turto mokestis.

Lietuvos ir užsienio kompanijos, nusprendusios plėsti savo veiklą Lietuvos rinkoje, gali naudotis ES struktūrinių fondų parama. Finansinė parama yra teikiama trijų kategorijų projektams, pateiktiems valstybinių ar privačių pretendentų: visuomeniniai projektai, investiciniai verslo projektai ir mokslinių tyrimų kompanijos bei technologiniai vystymo projektai.

© All Rights Reserverd 2022 - UAB Simple It